Dirigent

Daan Admiraal werd in 1949 in Eindhoven geboren. Hij studeerde eerst hobo aan het conservatorium van Amsterdam bij Cees van der Kraan. In 1974 won hij de Zilveren Vriendenkrans, in 1976 de Prix d’Excellence. Tijdens zijn studietijd, van 1971 tot 1974, was hij solohoboïst in Het Gelders Orkest in Arnhem en remplaceerde hij daarnaast bij vele orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest.

Orkestdirectie studeerde Daan bij Louis Stotijn en Frans Moonen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waarna hij nog enige tijd privé studeerde bij de vermaarde Russische dirigent Kirill Kondrasjin. Hij was finalist in de dirigentencursus van de NOS, tegenwoordig de Kirill Kondrasjin Meesterklas. Gastdirecties deed Daan onder andere bij Amsterdam Sinfonietta, het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, het Concertgebouw Kamerorkest en het Limburgs Symfonie Orkest.

Sinds 1975 is Daan dirigent van het VU-Orkest en sinds de oprichting in 1991 van het VU-Kamerorkest. Daarnaast dirigeert hij Krashna Musika van de Technische Universiteit Delft, het Amsterdamse symfonieorkest De Philharmonie. Met al zijn orkesten voert hij de meest uitdagende orkestwerken uit de negentiende en twintigste eeuw uit.

Daan Admiraal maakte ook naam als koordirigent. Van 1993 tot 2008 was hij dirigent en artistiek leider van Toonkunst Rotterdam waar hij met het Philharmonish Koor en het Kamerkoor een veelzijdig repertoire dirigeerde, waaronder een aantal premières. Sinds december 2008 is hij dirigent van het Haags Toonkunstkoor. Ook als pedagoog is hij actief, onder meer als docent bij de jaarlijkse Kurt Thomascursus voor koordirigenten.

Meer informatie over Daan Admiraal en achtergrondartikelen van zijn hand zijn te vinden op zijn website.