VU-Kamerorkest home

VU-Kamerorkest: wie zijn we?

foto Nic Limper
Het VU-Kamerorkest onder leiding van Daan Admiraal in de Singelkerk te Amsterdam (mei 2004)

Het VU-Kamerorkest uit Amsterdam werd in 1991 opgericht door een aantal leden van het VU-Orkest, dat in de jaren tachtig, toen het furore maakte door als eerste amateurorkest Stravinsky's Le Sacre du Printemps uit te voeren, te groot werd om symfonieën van klassiekers als Mozart en Beethoven te programmeren. Het VU-Kamerorkest staat sinds de oprichting onder leiding van Daan Admiraal. Het repertoire van het VU-Kamerorkest is veelzijdig: elk programma bestaat uit werken uit verschillende stijlperioden, van zowel componisten die in elke toptien van grootste componisten staan als componisten wier naam we nauwelijks kennen. Met deze grote variatie neemt het orkest een bijzondere plaats in de amateurmuziekwereld in.


Repetitie van het VU-Kamerorkest (oktober 2010)

Tot de hoogtepunten uit het verleden behoren natuurlijk de symfonieën van Beethoven, die op de Vierde symfonie na allemaal gespeeld zijn. Ook twintigste eeuwse topwerken als de Pulcinella-suite van Stravinsky, het Roemeens Concert van Ligeti, het Tweede vioolconcert van Keuris en de Kammersymphonie nr. 2 van Schönberg. In november 2008 verzorgde het VU-Kamerorkest, in aanwezigheid van de componist, de Europese première van het Accordeonconcert van de Pools-Canadese componist Peter Paul Koprowski.

Het VU-Kamerorkest heeft ook naam gemaakt als opera-orkest: Idomeneo van Mozart en The Rake's Progress van Stravinsky werden met het VU-Kamerkoor uitgevoerd en in het kader van het 125-jarig bestaan van de Vrije Universiteit, in 2005, voerden deze gezelschappen, samen met diverse solisten, een drieluik op rond Maria: Mariken van Nimwegen van Bohuslav Martinu, Suor Angelica van Puccini en Groots en meeslepend wil ik leven, een opdrachtcompositie van Caroline Ansink met Maria-thematiek.

foto Nic Limper foto Nic Limper foto Nic Limper

Het VU-Kamerorkest werkt samen met solisten als Doris Hochscheid (Cello Symphony van Britten, celloconcert opus 58 van Prokofjev en Eerste celloconcert van Martinu), Frans Huijts (Jedermann van Martin), Marieke Blankestijn (Concerto Funebre van Hartmann), Peter Masseurs (trompetconcert van Haydn) en Oskar-Back-winnaars Joan Berkhemer (vioolconcerten van Berg en Keuris), Sonja van Beek (vioolconcert van Mendelssohn) en Rosanne Philippens (tweede vioolconcert van Prokofjev).

Het VU-Kamerorkest repeteert op vrijdagavonden in de Griffioen te Amstelveen, en soms op zaterdag of zondag. Voor elke concertreeks organiseert het VU-Kamerorkest een repetitieweekend op soms exotische locaties, zoals De Panoven (een nog draaiende ouderwetse steenovenfabriek) of een kampeerboerderij op Texel.

VUKO olv Simon Murphy
Het VU-Kamerorkest onder leiding van gastdirigent Simon Murphy in de Waalse Kerk te Amsterdam (december 2006)

VU-Kamerorkest home


View My Stats